Client Success: Vastned

Home » Client Success: Vastned

Yardi sprak met Reinier Walta, CEO van Vastned en Maurice van Dongen, Finance Director, over de organisatie, de bedrijfsprocessen, de bedrijfscultuur en strategieën voor de toekomst in een veranderende vastgoedsector.


HWM-Image-Resize-1

Kun je iets meer vertellen over de bedrijfscultuur en filosofie van Vastned?

Onze bedrijfscultuur en -filosofie zijn gericht op kwaliteit en verbintenis. De kwaliteit van onze portefeuille, onze mensen, de manier waarop we werken en hoe we worden gefinancierd. We streven ernaar het juiste te doen en het verbeteren van onze werkzaamheden zit ons in de genen. Zo wil het bedrijf de juiste mix van huurders aantrekken en op de lange termijn waarde toevoegen voor de aandeelhouders, huurders, medewerkers en de maatschappij als geheel.

HWM-Image-Resize-2 (2)

“We investeren in de beste panden binnen populaire winkelgebieden van enkele Europese steden met een historisch centrum waar winkelen, wonen, werken en ontspannen samenkomen. We willen waarde toevoegen aan deze stadscentra door panden, mensen en ervaring samen te brengen.”

Lees meer over Vastned en hoe zij hun klanten, mensen en organisatie helpen.


Vertel eens wat meer over de achtergrond van Vastned. Wanneer is het bedrijf opgericht en hoe is het uitgegroeid tot wat het nu is?

Vastned is opgericht in 1986 en sinds 1987 beursgenoteerd aan de Euronext Amsterdam. Het is het enige Europese beursgenoteerde vastgoedfonds dat zich richt op panden in grote winkelstraten en gemengd gebruik. Door de jaren heen hebben we ons altijd gericht op het verbeteren van de kwaliteit van de portefeuille, de organisatie en de financiering, met als doel een portefeuille die leidt tot stabiele, voorspelbare langetermijnresultaten.

Het bedrijf staat bekend om de winkelpanden in grote winkelstraten in Europese steden in onder andere Nederland, België, Frankrijk en Spanje. Vastned is nu eigenaar van panden voor gemengd gebruik in binnensteden, waaronder appartementen en kantoren boven winkels.

Hoe zien jullie de vastgoedsector op dit moment en wat zijn de operationele uitdagingen?

De hedendaagse vastgoedsector brengt wat operationele uitdagingen met zich mee. Retail in grote winkelstraten staat al een tijdje onder druk vanwege de concurrentie van online winkels. Om de concurrentie voor te blijven, moeten fysieke winkels klanten een betere ervaring en klantreis bieden die het merk ook echt onderstrepen.

De hedendaagse vastgoedsector brengt wat operationele uitdagingen met zich mee. Retail in grote winkelstraten staat al een tijdje onder druk vanwege de concurrentie van online winkels. Om de concurrentie voor te blijven, moeten fysieke winkels klanten een betere ervaring en klantreis bieden die het merk ook echt onderstrepen.

Op de korte termijn richten we ons op korte lijnen met onze huurders. Onze IT-systemen spelen een belangrijke rol in het vastleggen van de maatwerkoplossingen en tijdelijke aanpassingen aan contractvoorwaarden. Onze benadering van uitdagingen in de vastgoedsector op de lange termijn is ervoor zorgen dat onze panden integraal onderdeel blijven uitmaken van de propositie van de huurder en de gewenste klantervaring. Soms betekent dat een verschuiving van huurders of het pand dat we ze verhuren.

Wat zijn de voordelen van Yardi voor de medewerkers, organisatie en klanten van Vastned?

Yardi heeft een positieve bijdrage geleverd voor onze medewerkers, organisatie en klanten doordat de medewerkertevredenheid is gestegen. En dat komt ten goede aan onze mensen, onze organisatie en onze klanten. Medewerkers hebben hun dagelijkse werkzaamheden kunnen verschuiven van het handmatig verwerken van specificaties en afstemmingen naar taken die waarde toevoegen aan ons bedrijf. Ook onze klanten plukken hier de vruchten van, omdat we ze een benadering op maat en huurderspecifieke regelingen kunnen bieden.

Welke uitdagingen hebben ertoe geleid dat Vastned gekozen heeft voor Yardi en hoe heeft de technologie van Yardi Vastned geholpen die uitdagingen te overkomen?

Vastned heeft gekozen voor de technologie van Yardi om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Voordat we Yardi implementeerden werkten we met meerdere systemen waarvoor extra stappen en software nodig waren om gegevens te consolideren. En veel van die extra stappen waren handmatig. Het vastgoedbeheersysteem van Yardi is schaalbaar, zodat we modules kunnen toevoegen. Onze eerdere systemen waren algemeen, waardoor we meer werk hadden om de inzichten te krijgen die we nodig hadden, als dat al mogelijk was.

Met de technologie van Yardi hebben we één enkel geïntegreerd datasysteem en kunnen we alles verwerken vanaf één dashboard. Vastned heeft gekozen voor Yardi om de bedrijfsprocessen te helpen automatiseren en de kwaliteit ervan te verbeteren. We waren ervan overtuigd dat Yardi ons kon helpen de efficiëntie te vergroten en maatwerk softwareoplossingen in te zetten om operationele en strategische voordelen te creëren.

Ook hebben we ons serviceniveau weten te verhogen doordat we alle relevante documenten, zoals overeenkomsten, communicatie en aanpassingen binnen enkele seconden beschikbaar hebben. We hebben toegang tot realtime gegevens over betalingen en regelingen en kunnen huurders afrekening van de servicekosten bieden dankzij de automatisering en snellere reactietijden.

Vanuit accountingperspectief kunnen we werken met verschillende rekeningschema’s en “boeken”, zodat we op een efficiënte manier kunnen omgaan met de accountingverschillen per land op basis van lokale GAAP’s. Dit is een enorme efficiëntieslag als we kijken naar de situatie voordat Yardi in beeld kwam. Toen hadden we Excel nodig om de cijfers te consolideren. Onze financiële afdelingen kunnen zich nu meer richten op controleren in plaats van verwerken en dat scheelt enorm veel tijd.

Met Yardi hebben we de tijd die we besteden aan bedrijfsprocessen kunnen verlagen en hebben we één enkel datasysteem voor al onze gegevens. Daarnaast kunnen we met de rapportagetools en gegevensbeheersoftware van Yardi nog meer concurrentievoordeel halen, zoals grotere efficiëntie, lagere kosten en kortere doorlooptijden van processen. We kunnen nu meer tijd besteden aan analyse en controle, omdat we minder tijd kwijt zijn aan gegevensverwerking.

Kun je een voorbeeld geven van de omvang van jullie totale portefeuille op dit moment?

We bezitten 1,4 miljard euro aan assets in vier landen en hebben rond de 450 commerciële huurders. Op dit moment hebben we ongeveer 275 panden met een gemiddelde waarde van 5 miljoen euro per pand.

Hoe helpt de implementatie van Yardi je vanuit het perspectief van je rol binnen het bedrijf en wat is de impact op je privéleven?

Door Yardi te implementeren werken we efficiënter en zijn we flexibeler in de rapportagemogelijkheden. De impact op ons privéleven is beperkt, hoewel Yardi dankzij de cloudtechnologie wel het hybride werken faciliteert waaraan we gewend zijn geraakt, doordat we overal kunnen werken.

Hoe zie je de partnership ontwikkelen in de toekomst en hoe zie je ons bedrijf en onze oplossingen Vastned helpen bij het realiseren van de doelstellingen en groeistrategieën

We zien ons partnerschap zich ontwikkelen in de toekomst, omdat Yardi veel opties en groeimogelijkheden biedt. Dat zijn we op dit moment aan het onderzoeken en we hebben regelmatig contact met onze accountmanagers. We waarderen hun ervaring, toewijding en servicegerichtheid enorm.

Bij Vastned draait het om het samenbrengen van panden in de binnenstad met mensen en ervaringen. Yardi heeft hieraan bijgedragen met de geweldige support en begeleiding die we hebben gekregen in de jaren die we al met hen samenwerken.

Gerelateerde producten